تورم 30 کالای خوراکی در اردیبهشت از تورم کل سالانه بیشتر شد
به گزارش وبلاگ وبساز، مرکز آمار ایران در گزارشی به فرایند افزایش قیمت ها در کالا های خوراکی طی دومین ماه 1401 پرداخته و عنوان نموده که در اردیبهشت ماه سال جاری از مجموع 53 قلم کالای خوراکی منتخب در نقاط شهری، 30 قلم درصد تغییر سالانه ای بالاتر از تورم نقطه کل کشور داشته اند. به عبارت دیگر تورم 30 کالای خوراکی از 39.2 درصد بالاتر رفته است.

به گزارش اعتماد، در گزارش این مرکز موج گرانی ها در اردیبهشت ماه سال جاری و همزمان با حذف یارانه کالای اساسی به تصویر کشیده شده است. برنامه ای که به وسیله دولت، جراحی مالی معروف است و اجرای آن در شرایط تورمی شدید کنونی با انتقاداتی نیز روبرو شده.
مطابق این آمار در گروه نان و غلات اقلام ماکارونی با 49 درصد، رشته آش با 15.8 درصد و برنج ایرانی درجه یک با 7.6 درصد بیشترین افزایش قیمت را نسبت به ماه قبل داشته اند. در گروه گوشت قرمز، سفید و فرآورده های آن ها اقلام مرغ ماشینی با 7,4 درصد، گوشت گاو یا گوساله با 2.2 درصد و کنسرو ماهی تن و گوشت گوسفند با 1.3 درصد بیشترین افزایش قیمت را نسبت به ماه قبل داشته اند. اما بیشترین افزایش قیمت در بخش روغن خوراکی اتفاق افتاده است. به طوری که روغن مایع 22,3 درصد و روغن نباتی جامد 19 درصد رشد قیمتی داشته است.
در بخش دیگری از گزارش مرکز آمار به میانه قیمت بعضی از اقلام خوراکی نیز اشاره شده که در جای خود نکات مهمی را دارد. مرکز آمار در تعریف خود از مفهوم میانه عنوان نموده که این مفهوم به معنای میانه قیمت پرداخت شده برای یک محصول با کیفیت ثابت است. با این تعریف قیمت میانه یک کیلو برنج ایرانی درجه یک در اردیبهشت پارسال 36 هزار و 141 تومان عنوان شده که با گذشت کمتر از یک سال این عدد به 76 هزار و 160 تومان در اردیبهشت سال جاری رسیده است.
مرکز آمار عنوان نموده که قیمت یک کیلو برنج فقط در یک ماه نزدیک به 5 هزار تومان افزایش پیدا نموده و به 81 هزار و 961 تومان رسیده است. این اعداد بدین معناست که قیمت یک کیلو برنج حدود 127 درصد نسبت به اردیبهشت سال گذشته رشد نموده است.
در بخش اقلام پروتیینی نیز رشد قیمت ها با شیب کمتری اتفاق افتاده است. میانه قیمت یک کیلو گوشت گوسفندی در اردیبهشت پارسال 137 هزار و 900 تومان ذکر شده که این رقم در اردیبهشت سال جاری به بیش از 170 هزار تومان رشد یافته است، نزدیک به 24 درصد رشد قیمت در یک سال. اما نکته جالب اینکه گوشت گاو یا گوساله رشد ماهانه قیمتی بالاتری نسبت به گوشت گوسفند داشته است. یک کیلو گوشت گاو یا گوساله در اردیبهشت ماه سال جاری 166 هزار و 368 تومان به طور میانه قیمت داشته که نسبت به ماه گذشته 2.2 درصد رشد نموده است. اما رشد قیمت ماهانه گوشت گوسفند 1.3 درصد بوده است.
در این بخش، قیمت ماهی قزل آلا نیز در مقیاس سالانه نزدیک به 52 درصد رشد نموده است. شیر پاستوریزه حدود 31 درصد و تخم مرغ نزدیک به 62 درصد افزایش قیمت سالانه داشته اند.
نکته جالب این گزارش، رکورددار افزایش قیمت سالانه محصولات خوراکی است که در بخش میوه و سبزی واقع شده است. سیب زمینی به عنوان منبع مهم جایگزین برنج، نان و ماکارونی که تامین کننده کالری بالایی برای مصرف کننده است در یک سال بیش از 175 درصد افزایش قیمت داشته است. قیمت این محصول سال گذشته در اردیبهشت ماه 5 هزار و 400 تومان بوده که سال جاری 3 برابر رشد داشته و حدود 15 هزار تومان فروخته می گردد.
پس از سیب زمینی، قیمت گوجه فرنگی هم هست که نزدیک به 103 درصد نسبت به پارسال رشد داشته است. این موضوع موجب شده تا قیمت رب گوجه فرنگی نسبت به سال گذشته حدود 109 درصد در هر نیم کیلو افزایش پیدا کند.
تورم نقطه به نقطه و پیگیری آن از آنجایی اهمیت پیدا می نماید که بدانیم به عنوان یک شاخص پیشرو در تورم تلقی می گردد. هرگاه این نرخ، از نرخ تورم کمتر گردد به معنای کاهش میانه تغییرات نرخ تورم خواهد بود و بالعکس. محمدرضا منجذب اقتصاددان در این باره می گوید: نرخ تورم اردیبهشت سال جاری، 38.7 درصد و نرخ تورم نقطه به نقطه با 3.7 درصد افزایش به 39.3 درصد رسیده است. در این صورت اگر اقدامات ضد تورمی اتفاق نیفتد، نرخ تورم افزایشی در انتظار اقتصاد ایران خواهد بود. در حال حاضر جنبه تورمی حذف یارانه ها در اقتصاد ظاهر شده است.
منبع: فرارو