10 علامت هشداردهنده بیماری آلزایمر

به گزارش وبلاگ وبساز، بیماری آلزایمر شایع ترین نوع دِمانس (اختلال شناخت و حافظه) با آغاز تدریجی و پیشرفت مداوم است که به مرور حافظه و توانایی های ذهنی دیگر مانند تفکر، استدلال و قضاوت فرد را تحت تأثیر قرار می دهد و فرد را در انجام وظایف روزانه زندگی با مشکل روبرو می نماید.

10 علامت هشداردهنده بیماری آلزایمر

دمانس چیست؟

ابتدا، برای آنکه بدانیم آلزایمر چیست باید دمانس را بشناسیم. دِمانس یا اختلال شناخت و حافظه به شرایطی گفته می شود که بر اثر آن طی روندی آهسته و تدریجی، عملکرد های عالی مغز دچار آسیب شده و از بین می رود. معمولا افت حافظه نشانه ای است که سبب مراجعه فرد به پزشک می شود و علاوه بر آن نقایصی در چندین قلمرو شناختی مانند قدرت تفکر، تکلم، قضاوت، استدلال و ادراک دیده می شود.

بیماری آلزایمر موجب میشود بر روی سلول های ناحیه هیپوکامپ مغز (بخش حافظه) افراد مبتلا رسوبات پروتئینی به نام پلاک های آمیلوئید ایجاد شود. این پلاک ها نه تنها مانع از ارتباط بین سلول های عصبی می شود، بلکه باعث تخریب سلول های اطراف خود نیز خواهد شد. علاوه بر پلاک های آمیلوئید، کلافه های پیچیده دیگری با نام کلافه های نوروفیبریلاری در سلول های عصبی مغز به وجود می آید. ازدیاد و رشد این ترکیب باعث از بین رفتن سلول های مغزی می شود. کاهش سطح بعضی از موادشیمیایی که پیغام ها را بین سلول های عصبی منتقل می نماید نیز باعث از بین رفتن ارتباط بین سلول ها می شود. تمام این موارد باعث کوچک شدن و آتروفی مغز می شود.

با افزایش سن تغییراتی در حافظه ایجاد می شود که طبیعی است. اما نشانه های بیماری آلزایمر چیزی بیش از فراموشی های موقتی و ساده می باشند. افرادی که به بیماری آلزایمر دچار می شوند، مسائلی را در برقراری ارتباط، یادگیری، تفکر و استدلال تجربه می نمایند. این مسائل بر شرایط شغلی، فعالیت های اجتماعی و زندگی خانوادگی فرد تاثیر می گذارد.

انجمن جهانی آلزایمر ده علامت هشدار را تهیه نموده است تا به شما یاری کند تغییراتی را که در اثر بالا رفتن سن در حافظه ایجاد می شود از علائم بیماری آلزایمر افتراق دهید.

بین تغییرات معمول حافظه و علائم بیماری مرز معین و واضحی وجود ندارد. اگر فردی دچار تغییراتی در عملکرد و حافظه خود شد بهتر است به پزشک مراجعه کند. بنابر توصیه انجمن آلزایمر ایران، بهتر است در خصوص این بیماری اطلاعاتی کسب نمایند. بعلاوه افراد مبتلا به دمانس (اختلال شناخت و حافظه) و خانواده هایشان هر چه سریعتر مورد حمایت و مراقبت قرار گیرند.

1ـ اختلال حافظه

اختلال حافظه، در حدی که در انجام فعالیت های روزانه، مشکل ایجاد کند. افراد معمولی ممکن است یک قرار دیدار، نام همکار و یا شماره تلفن دوستی را فراموش نمایند و سپس بخاطر آورند. اما فرد مبتلا به بیماری آلزایمر اغلب مسائل (بویژه مسائلی که اخیرا رخ داده) را فراموش می نماید و هرگز هم بخاطر نمی آورد.

2ـ مسائل در انجام کار های عادی

فرد پر مشغله ممکن است گهگاهی حواسش پرت شود. مثلاً هویجی راکه برای استفاده درکنار غذای اصلی پخته است، برروی اجاق گاز جاگذارده، تا خاتمه غذا هم بخاطر نیاورد. اما فرد مبتلا بتدریج توانائی پخت غذا (به شیوه سابق) را ازدست میدهد وگاهی نیز فراموش میکند که غذا خورده است.

3ـ ضعف بیان

برای همه افراد پیش میآید که در پیدا کردن لغات مناسب دچار مشکل شوند. ولی فرد مبتلا به بیماری آلزایمر گاهی کلمات ساده را ازیاد برده و لغات نامناسب جایگزین میکند. درنتیجه جملات او نامفهوم می شوند. اشتباهات دستوری و ناتوانی دنبال کردن یک موضوع از دیگر نشانه هاست.

4ـ گم کردن زمان و مکان

بطور طبیعی گاهی اوقات ممکن است افراد مواردی را از یاد ببرند. مثلاً روز های هفته، تاریخ روز و یا مقصدشان را فراموش نمایند، ولی دوباره با تمرکز بیاد بیاورند. فرد مبتلا به بیماری آلزایمر ممکن است در خیابان راه خود را گم کند. نداند که چگونه به آنجا رفته است و یا نتواند از آنجا راه خانه خود را دوباره پیدا کند.

5ـ ضعف یا کاهش قضاوت

ممکن است فردمبتلا به بیماری عفونی مراجعه به پزشک را به تعویق بیاندازند، ولی بالاخره اینکار را انجام میدهد. اما فرد مبتلا بهبیماری آلزایمر نه مسائلش را درک می نماید و نه مراجعه به پزشک را ضروری می داند. بعلاوه اختلال در تصمیم گیری های ساده (مانند پوشیدن لباس های زمستانی در گرمای تابستان) از دیگر علائم هشداردهنده است.

6ـ مسائل در تفکر ذهنی

گاه و بی گاه ممکن است افراد رسیدگی به حساب های مالیشان را مشکل بدانند. اما فرد مبتلا به بیماری آلزایمر به تدریج ارقام را فراموش می نماید و نمی داند با آن ها چکار کند.

7ـ جابجا گذاشتن اجسام

هر کسی ممکن است که موقتاً کلید یا کیف پولش را سر جایش نگذارد. ولی فرد مبتلا به بیماری آلزایمر ممکن است اجسام را در جا های نامربوط بگذارد. مثلاً گذاشتن اتو در فریزر و یا ساعت مچی در قندان.

8ـ تغییرات در حالات و رفتار

همه ممکن است گهگاهی غمگین و یا بد خلق باشند. اما در فرد مبتلا به بیماری آلزایمر خُلق بیمار میتواند سریعاً تغییر کند. حتی وی بی هیچ علت، آرامشش به اشک و خشم تبدیل شود.

9ـ اختلال در درک تصاویر و تشخیص مقدار و فاصله آن ها

10ـ از دست دادن انگیزه

بطور طبیعی افراد گاهی از کار خانه، فعالیت های شغلی و یا وظایف اجتماعی خسته می شوند. ولی در نهایت و پس از کمی استراحت دوباره انگیزه های خود را با می یابند. اما فرد مبتلا به بیماری آلزایمر ممکن است نسبت به وقایع و رویداد های محیط زندگی و خانواده اش کاملاً بی تفاوت بنظر آید.

بعد از تشخیص آلزایمر چه باید کرد؟

حتی اگر از قبل انتظار دریافت تشخیص دمانس برای خود را داشته اید، شنیدن این خبر ممکن است شما و اطرافیانتان را وحشتزده نموده و اوقاتی پراضطراب و ناراحت نماینده را ایجاد کند. به یاد داشته باشید که ابتلاء به دمانس به معنای خاتمه زندگی نیست. شما هنوز می توانید بسیاری از کار ها را انجام دهید.

برای اینکه زندگی هم اکنون و در آینده آسانتر و لذت بخش تر باشد، برای آینده خود برنامه ریزی کنید و نوع درمان و مراقبتی که مایل هستید در آینده داشته باشید را در وصیت نامه ای معین نمائید. چون در آینده شاید نتوانید خواسته های خود را بیان نمائید.

گرفتن یاری

پزشک متخصص و انجمن آلزایمر ایران می توانند به شما یاری نمایندو اطلاعات و هدایت های لازم را ارائه نمایند.

مشاوره

مشاوره به شما فرصتی می دهد تا مسائل و مسائل خود را مطرح کنید.

مسائل مالی خود را روشن سازید

بسیار حائز اهمیت است که مسائل مالی را برنامه ریزی کنید.

حفظ استقلال

تصور می شود افراد مبتلا به دمانس از همان ابتدا تمامی توانائی هایشان را از دست داده و به دیگران وابسته می شوند. حقیقت اینست که با گذر زمان دمانس بر توانائی های فرد اثر می گذارد، اما درجات آسیب از فردی تا فرد دیگر فرق دارد. بسیار حائز اهمیت است که این افراد تا حد ممکن مهارت هایشان را حفظ نمایند. این فعال بودن به افراد مبتلا به دمانس یاری می نماید تا احساس بهتری نسبت به خود داشته باشند.

رانندگی

بعد از گرفتن تشخیص دمانس باید بدانید که ادامه رانندگی به صلاح شما نیست. هرچند که بعضی افراد تا مدتی بعد از گرفتن تشخیص به رانندگی ادامه می دهند، اما در هر حال رانندگی می تواند برای شما و دیگران خطر ساز باشد.

منبع: فرارو

به "10 علامت هشداردهنده بیماری آلزایمر" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "10 علامت هشداردهنده بیماری آلزایمر"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید