مراحل لوله کشی جهت آبیاری قطره ای
به گزارش وبلاگ وبساز، آبیاری سنتی با شیلنگ فارغ از آسیب هایی که به گیاه و خاک می رساند، زمان زیادی را نیز به خود اختصاص می دهد که در بسیاری از اوقات برای افراد آزاردهنده است. اما خوشبختانه امروزه روش های دیگری نیز برای آبیاری درختان و گیاهان مختلف پیش روی ما وجود دارد که با استفاده از آن ها، بسیاری از مسائل ما حل می شوند. یکی از این روش ها که مزایای زیادی را با خود به همراه دارد، آبیاری قطره ای است اما این سیستم آبیاری را چگونه باید ایجاد کرد؟ در این مقاله از مجله خبرنگاران نکات مهم لوله کشی جهت آبیاری قطره ای را در اختیار شما قرار خواهیم داد تا در این فرایند با کم ترین چالش های احتمالی روبه رو شوید.

مزایای آبیاری قطره ای
سیستم آبرسانی قطره ای بسیاری از نواقص سیستم های آبیاری سنتی را از بین برده است که در این بخش با مرور مهم ترین آن ها، شما را نسبت به استفاده از این سیستم برای آبیاری گیاهانتان، قانع خواهیم کرد!
- مهم ترین مزیت آبیاری قطره ای را می توان کاهش اندازه مصرف آب دانست که نسبت به روش های آبیاری سنتی بین 70 تا 85 درصد آب کمتری را برای آبرسانی به گیاهان صرف می نماید. جلوگیری از تبخیر زودهنگام آب یکی از عواملی است که باعث کاهش مصرف چشمگیر آب در این سیستم می گردد. این اندازه کاهش مصرف آب باعث خواهد شد تا هزینه موردنیاز برای اجرای سیستم آبیاری قطره ای در مدت زمان کوتاهی به شما بازگردانده گردد.
- با استفاده از این روش آبرسانی، به هر گیاه دقیقا به اندازه مشخصی آبرسانی می گردد. در روش های سنتی، اندازه آبی که به هر گیاه اختصاص داده می شد، متغیر بود و این عامل به مرور زمان باعث آسیب تماشا گیاهان به دلیل آبرسانی نامنظم می شد. در آبیاری قطره ای شما می توانید اندازه مشخصی آب را به هر گیاه اختصاص دهید.
- در این سیستم برخلاف آبیاری سنتی، آبرسانی براساس فواصل زمانی مشخص ثابتی انجام می گیرد که تاثیر بسیار مثبتی در سالم ماندن گیاهان شما دارد.
- آبیاری با شیلنگ به دلیل بالا بودن فشار آب باعث افزایش فرسایش خاک می شد که در بلندمدت به گیاهان آسیب می رساند. در آبیاری قطره ای اندازه فشار آب با توجه به نوع خاک قابل تنظیم است و شما می توانید یک فشار ثابت آب را برای سیستم مشخص کنید.
- از آنجایی که این سیستم آب را به صورت دقیق به گیاهان منتقل می نماید، علف های هرز و … در اطراف این گیاهان رشد نخواهند کرد. شما با تنظیم قطره چکان می توانید آب را با دقت زیاد به گیاه منتقل نموده و از رشد گیاهان هرز در این محدوده جلوگیری کنید.
لوله کشی جهت آبیاری قطره ای
برای این که شما سیستم آبرسانی باغچه یا باغ خود را به سیستم آبیاری قطره ای تبدیل کنید، باید در اولین قدم بعضی از لوازم موردنیاز برای اجرای آن را تهیه کنید. اما از آنجایی که سیستم آبیاری قطره ای قابلیت اجرا به روش های مختلفی را دارد، شما باید قبل از آغاز یکی از این روش ها را به عنوان سیستم آبرسانی موردنظرتان انتخاب کنید.
مهم ترین تصمیمی که شما باید در این مرحله اتخاذ کنید، دستی بودن یا اتوماتیک بودن این سیستم است. چرا که برای اجرای هر کدام از این سیستم ها شما باید لوازم متفاوتی را تهیه کنید. اتوماتیک بودن سیستم آبیاری قطره ای به شما اجازه خواهد داد تا زمان آبرسانی به گیاهان را از قبل برنامه ریزی کنید تا این سیستم، آبیاری را طبق این برنامه به اجرا برساند.
توصیه ما استفاده از آبیاری قطره ای اتوماتیک است، زیرا درصد خطای موجود در این سیستم نسبت به نوع دستی بسیار کمتر است و شما از مزایای بیشتری با استفاده از این روش برخوردار خواهید شد. به همین خاطر در ادامه نحوه لوله کشی جهت آبیاری قطره ای اتوماتیک را مرور می کنیم تا شما با استفاده از این راهنما بتوانید با حذف بعضی از مراحل، آبیاری قطره ای دستی را نیز به انجام به انجام برسانید.
برای لوله کشی از برترین متخصصین شهر خود قیمت بگیرید.
محاسبه قیمت برای شما
مراحل لوله کشی جهت آبیاری قطره ای
در این بخش همراه با معرفی قطعات موردنیاز برای اجرای لوله کشی آبیاری قطره ای، کاربرد این قطعات و نحوه بکارگیری آن ها را نیز مورد آنالیز قرار خواهیم داد. شما با تهیه هر کدام از این قطعات و نصب صحیح آن ها می توانید سیستم آبرسانی باغ یا باغچه خود را به سیستم آبیاری قطره ای تبدیل کنید.
1. شیر آب اصلی
شما برای انتقال آب از منبع آب شهری به لوله های اصلی سیستم، باید یک شیر آب بکار ببرید که با استفاده از آن قادر به قطع و وصل کردن این جریان با توجه به نیاز خود باشید.
البته بسته به مقیاس محیط، شما می توانید چند شیر دیگر نیز در فواصل مختلف نصب کنید تا در شرایطی که بخشی از سیستم آبرسانی به تعمیر نیاز دارد، تنها آب ناحیه موردنظر شما قطع گردد و نیازی به قطع آب کل سیستم نباشد.
هنگام تهیه این شیر توجه داشته باشید که ابعاد شیر آب با دیگر بخش های سیستم تطابق داشته باشد، در غیر اینصورت احتمالا به یک تبدیل هم نیاز پیدا خواهید کرد.
2. شیر کنترل اتوماتیک
این قطعه صرفا در صورتی که قصد اتوماتیک کردن سیستم را داشته باشید کاربرد دارد. شیر کنترل اتوماتیک به شما یاری خواهد نمود تا برنامه زمانی آبرسانی را تنظیم کنید تا آبرسانی به گیاهان در زمان موردنظر شما انجام بپذیرد. امروزه 2 نوع شیر کنترل اتوماتیک در دسترس مصرف نمایندگان واقع شده است که عبارتند از:
- شیر کنترل اتوماتیک برقی
- شیر کنترل اتوماتیک با باتری
نحوه تامین انرژی شیر کنترل در این دو مدل تفاوت دارد و همان طور که از نام آن ها پیداست، هر کدام از یک منبع متفاوت برای تامین این انرژی استفاده می نمایند. در صورتی که مدل باتری دار را به این منظور انتخاب کردید، از قلم نیاندازید که باتری شیر را در فواصل زمانی مشخصی تعویض کنید تا فرایند آبرسانی به گیاهان مختل نگردد.
شیر کنترل اتوماتیک باید به صورت مستقیم به شیر آب اصلی متصل گردد تا کنترل جریان آب تمام بخش های سیستم در اختیار شما قرار داشته باشد.
3. دستگاه جلوگیری نماینده از برگشت آب
یکی از مسائلی که شما باید در این فرایند مدنظر داشته باشید، جلوگیری از برگشت پیدا کردن آب در سیستم است. از آنجایی که انتهای سیستم آبرسانی در مجاورت خاک واقع شده است، امکان وارد شدن آب کثیف به داخل سیستم وجود خواهد داشت که به مرور زمان باعث افزایش رسوب در این شبکه می گردد.
شما با استفاده از دستگاه جلوگیری نماینده از برگشت آب، نسبت به بروز این مشکل پیشگیری خواهید کرد. این دستگاه باید به شیر کنترل و در صورت نبود این شیر، به شیر آب اصلی متصل گردد.
4. شیر کاهش دهنده فشار
یکی از معایب سیستم آبیاری سنتی، فشار بالای آب بود که در بیشتر اوقات فرسایش خاک باغچه را افزایش می داد. از آنجایی که در آبیاری قطره ای، آب با فشار بسیار کمتری به گیاهان منتقل می گردد، شما باید در این سیستم از یک شیر کاهنده فشار بهره ببرید.
این شیر با قرار گرفتن در ابتدای راستا، فشار دبی جریان آب را کاهش می دهد و پس از تنظیم این فشار، آب را وارد شبکه آبرسانی می نماید. توجه داشته باشید که شما باید این شیر را به دستگاه جلوگیری نماینده از برگشت آب متصل کنید.
5. شیر هوا برایلوله کشی جهت آبیاری قطره ای
همان طور که می دانید برای آبرسانی صحیح به گیاهان، تمام مجاری سیستم باید باز باشند تا جریان آب به راحتی در طول آن به حرکت در بیاید. یکی از عواملی که می تواند در این فرایند اختلال جدی ایجاد کند، هوا گرفتن لوله هاست. زمانی که جریان آب در سیستم بسته است و آبی درون آن جریان ندارد، احتمال وارد شدن هوا به سیستم افزایش چشمگیری می یابد.
در صورتی که در این شرایط هوا وارد لوله ها گردد و در آن ها گیر کند، احتمال ایجاد رسوب در لوله ها به شدت افزایش خواهد یافت که درنهایت باعث ایجاد انسداد سیستم خواهد شد. در صورتی که سطح نصب سیستم دارای شیب باشد، احتمال بروز این مسائل بیش از پیش خواهد شد.
بنابراین در این شرایط حتما از یک شیر هوای مناسب بهره ببرید تا از بروز گرفتگی در سیستم جلوگیری گردد. بعلاوه توجه داشته باشید که شیر هوا باید در بالاترین ناحیه شیر جریان نصب گردد تا عملکرد آن به بازدهی حدبیشتری برسد.
6. فیلتر
با این که بسیاری از فراورینمایندگان بر این اعتقادند که در صورت استفاده از آب شهری، نیازی به استفاده از فیلتر در سیستم آبیاری قطره ای نیست، اما بیشتر کارشناسان با این نظر مخالفند! از آنجایی که سیستم آبرسانی قطره ای دارای منافذ بسیار کوچکی است، تشکیل هرگونه رسوب در این سیستم می تواند باعث انسداد این منافذ گردد.
به همین خاطر شما باید با استفاده از یک فیلتر باکیفیت، نسبت به رسوب گرفتن بخش های مختلف سیستم، از جمله منافذ خروجی آب پیشگیری کنید. در غیر اینصورت شما باید هزینه بیشتری را نسبت به خرید فیلتر، صرف رسوب زدایی سیستم آبیاری کنید.
توصیه می کنیم که فیلتر را در نزدیک ترین نقطه ممکن به مخزن یا منبع آب قرار دهید تا این آب، قبل از رسیدن به دیگر قطعات کاملا فیلتر گردد. شما با خرید فیلتر از مراکز معتبر می توانید از بااصالت و باکیفیت بودن این محصول اطمینان حاصل کنید.
مطلب پیشنهادی:آموزش ساخت لامپ رشد گیاه
7. لوله های اصلی برای لوله کشی جهت آبیاری قطره ای
گزینه هایی که برای استفاده به عنوان لوله اصلی پیش روی شما قرار دارند، عبارتند از:
لوله پلی اتیلن
با این که این نوع لوله از کیفیت مناسبی برخوردار است اما مقاومت کمی نسبت به فشار زیاد آب از خود نشان می دهد. به همین خاطر شما در صورت استفاده از لوله پلی اتیلن به عنوان لوله اصلی، باید با استفاده از دستگاه کاهش فشار، فشار جریان آب را تا حد زیادی کاهش دهید تا بر اثر فشار زیاد، به ساختار این لوله آسیب وارد نگردد.
لوله گالوانیزه
این نوع لوله از مقاوم ترین گزینه هایی است که شما به این منظور می توانید از آن بهره ببرید. البته لوله گالوانیزه هم بدون عیب نیست و شما باید در استفاده از آن نکات مختلفی را مدنظر خود داشته باشید. مهم ترین خطری که سلامت این لوله را تهدید می نماید، خطر زنگ زدگی لوله گالوانیزه است. بعلاوه گفتنی است که این نوع لوله در مقابل سرما مقاومت زیادی ندارد و ساختار آن در این شرایط احتمالا آسیب خواهد دید.
برای پیشگیری نسبت به بروز این مسائل، شما می توانید این لوله را با استفاده از یک عایق مناسب بپوشانید. البته در این شرایط کماکان خطر زنگ زدگی این لوله وجود خواهد داشت.
لوله PVC برای لوله کشی جهت آبیاری قطره ای
یکی از گزینه هایی که امروزه بیشتر مورد استقبال مصرف نمایندگان قرار می گیرد، لوله PVC است. این لوله از مزایای قابل توجهی برخوردار است اما خطراتی هم ساختار آن را تهدید می نماید. مهم ترین خطری که در این بخش می توانیم به آن اشاره کنیم، نور مستقیم خورشید است که می تواند ساختار لوله PVC را به مرور زمان از بین ببرد.
در صورتی که می خواهید از لوله PVC به عنوان لوله اصلی سیستم آبیاری قطره ای بهره ببرید، برای جلوگیری از بروز این مسائل، 3 راه حل پیش روی شما واقع شده است که در ادامه به آن ها اشاره می کنیم:
- عایق کاری کامل لوله
- دفن لوله زیر خاک و دور از دسترس نور مستقیم خورشید
- استفاده از یک لایه رنگ ضخیم به عنوان عایق لوله
نکته ای که در انتهای این بخش باید به آن اشاره کنیم، طول استاندارد لوله اصلی سیستم آبرسانی قطره ای است. به طور کلی متخصصین توصیه می نمایند که مجموع طول تمامی لوله ها از 120 متر تخطی نکند. توجه داشته باشید که که این اندازه با محاسبه طول لوله های فرعی مشخص شده است و مجموع طول لوله اصلی و لوله فرعی بهتر است که بیشتر از 120 متر نگردد.
8. لوله های فرعی
قبل از آنالیز شرایط لوله فرعی باید به این نکته اشاره کنیم که تنها در صورت وسیع بودن مقیاس سیستم آبیاری از لوله های فرعی بهره ببرید؛ در غیر اینصورت استفاده از لوله اصلی برای شما کفایت خواهد نمود.
برای انتخاب لوله های فرعی شما می توانید از گزینه هایی که در بخش قبل ذکر کردیم، بهره ببرید. تنها عاملی که در این میان فرق دارد، در معرض خطر نبودن لوله پلی اتیلن است. از آنجایی که لوله های فرعی بعد از شیر کاهنده فشار قرار می گیرند، خطر فشار زیاد آب آن ها را تهدید نمی نماید و شما با اطمینان خاطر می توانید از این نوع لوله به عنوان لوله فرعی این سیستم بهره ببرید.
توجه داشته باشید که در صورت انتخاب دیگر لوله ها، شما باید اقدامات پیشگیرانه ای که ذکر کردیم را هنگام نصب آن ها مدنظر داشته باشید تا به مرور زمان ساختار این لوله ها آسیب نبیند.
9. لوله های آبرسانی قطره ای
این لوله را می توانیم آخرین قسمت از لوله کشی جهت آبیاری قطره ای در نظر بگیریم. چرا که آب به وسیله این لوله ها به گیاهان می رسند و دیگر نیازی به وصل کردن لوله دیگری به آن ها نیست. از آنجایی که پس از نصب قطره چکان ها بر روی این لوله، آب به بیرون منتقل می گردد، شما در نصب و مهار آن باید دقت بیشتری به خرج دهید.
یکی از مهم ترین نکاتی که شما باید در این شرایط مدنظر قرار دهید، عدم مجاورت مستقیم لوله آبرسانی قطره ای با خاک است. در صورتی که شما این لوله را زیر یا روی خاک قرار دهید، ساختار لوله به مرور زمان دچار خوردگی، رسوب گرفتگی و … خواهد شد.
به همین خاطر توصیه می کنیم که این لوله را در ارتفاع مشخصی نسبت به زمین مهار کنید. ارتفاع یک متر در این جهت به عنوان یک فاصله میانگینِ مناسب در نظر گرفته می گردد. پس از جایگذاری لوله با استفاده از گیره و بَست مناسب، آن را کاملا مهار کنید تا بر اثر تغییرات آب و هوایی موقعیت آن جابه جا نگردد. بعلاوه شما هنگام خرید لوله های آبرسانی قطره ای به ابعاد این لوله نیز دقت کنید تا با دیگر اجزای سیستم آبرسانی تناسب داشته باشد. امروزه این لوله در سایزهای 12 تا 24 میلی متری فراوری می گردد.
درنهایت گفتنی است که شما در بعضی از سیستم ها باید برای متصل کردن قطره چکان ها به لوله فرعی، از واسطه ای به نام لوله تغذیه نماینده بهره ببرید که معمولا در ابعاد 10 سانتی متری فراوری می شوند. در تهیه این لوله که به آن لوله اسپاگتی نیز گفته می شد، سعی کنید باکیفیت ترین گزینه موجود را انتخاب کنید تا جنس ضعیف این لوله باعث آسیب تماشا سیستم آبرسانی نگردد.
10. قطره چکان برای لوله کشی جهت آبیاری قطره ای
قطره چکان ها محل خروج آب از سیستم آبرسانی هستند و چکاندن مقداری معینی آب در یک زمان مشخص، آب موردنیاز گیاه را در اختیار آن قرار می دهند. این قطره چکان ها قابلیت تنظیم دارند و شما با توجه به نوع گیاه و موقعیت جغرافیایی آن ها می توانید اندازه خروجی آب را تنظیم کنید تا آب دقیقا به اندازه نیاز از سیستم خارج گردد. البته توجه داشته باشید که انتخاب ناصحیح این تنظیمات می تواند گیاه شما را از بین ببرد؛ بنابراین در مشخص دقیق این اندازه به هیچ عنوان کوتاهی نکنید.
در صورتی که سطح باغچه یا باغ شما دارای شیب است، شما با تهیه قطره چکان های خنثی نماینده فشار می توانید نسبت به بروز اختلال در شبکه آبرسانی پیشگیری به عمل آورید. بعلاوه در مشخص موقعیت نصب قطره چکان ها، شما باید نوع گیاه و نیاز آن را مدنظر داشته باشید، چرا که ممکن است بعضی از گیاهان به چند قطره چکان برای تامین آب موردنیاز خود، نیاز داشته باشند.
برای لوله کشی از برترین متخصصین شهر خود قیمت بگیرید.
محاسبه قیمت برای شما
11. شیر جریان
از آنجایی که در طولانی مدت احتمال ایجاد گرفتگی در سیستم بر اثر تشکیل جلبک و … وجود دارد، لوله کشی آبیاری قطره ای باید به قابلیت پاکسازی مجهز باشد. شیر جریان به این منظور طراحی شده است تا در فواصل زمانی مشخص شده و در مواقع لزوم، نسبت به پاکسازی راستا لوله کشی قطره ای اقدام کند. شما با استفاده از این شیر که در 2 نوع دستی و اتوماتیک در دسترس شما واقع شده است، می توانید راستا لوله های سیستم را کاملا تمیز کنید. شیر جریان اتوماتیک قادر است تا با باز شدن جریان آب، راستا لوله ها را پاکسازی کند اما در شیر جریان دستی، شما باید اقدام به فعال کردن این شیر کنید.
جمع بندی
در این مقاله از مجله وبلاگ وبساز کوشش کردیم تا اطلاعات لازم به منظور لوله کشی جهت آبیاری قطره ای را در اختیار شما قرار دهیم. شما با در نظر داشتن نکاتی که مرور آن ها پرداختیم، می توانید یک سیستم آبیاری قطره ای را به خوبی طراحی و اجرا کنید. استفاده از این سیستم علاوه بر کاهش هزینه آب مصرفی، به شما یاری خواهد نمود تا گیاهانتان را در اوج سلامتی نگه دارید و از آسیب تماشا این گیاهان و خاک باغچه خود جلوگیری کنید. از قلم نیاندازید که شما می توانید سوالات خود را به وسیله بخش نظرات با ما در میان بگذارید تا در مدت زمان کوتاهی، پاسخ خود را از کارشناسان وبلاگ وبساز دریافت کنید. امیدواریم که از مطالعه این مقاله بهره برده باشید.
منبع: آچاره