خبرنگاران چوب بی برنامگی بر تن پیازکاران خراسان شمالی
به گزارش وبلاگ وبساز، بجنورد-خبرنگاران- درحالی کشاورزان خراسان شمالی کم کم برای کشت جدید پیاز زمین های خود را آماده می نمایند که همچنان 10 هزار تن پیاز کشت سال قبل در انبارهایشان جای خوش نموده و بدون مشتری است.

آنالیز میدانی خبرنگار وبلاگ وبساز از سطح روستاهای استان خراسان شاقتصادی حاکیست که پیاز کشت سال گذشته کشاورزان این خطه از شمال شرق کشور به دلیل نبود مشتری در انبارهای غیر استاندارد جوانه زده و در حال گندیدن است و ادامه این فرایند پیازکاران را مجبور می نماید تا دسترنج یکساله خود را در داخل زمین دفن و یا در محل دپو زباله های شهری بریزند.
کشت پیاز زرد و سفید در خراسان شاقتصادی همه ساله از اواسط فروردین ماه در سطح حدود سه هزار هکتار انجام می گردد و به طور میانگین از هر هکتار نیز حدود 50 تن پیاز برداشت می گردد به گونه ای که فراوری سالانه پیاز در این استان به 150 هزار تن می رسد.
نبود امکانات زیرساختی پیشانی مسائل کشاورزان
نبود برنامه ریزی مناسب برای فراوری محصولات کشاورزی و زیرساخت های استاندارد برای ذخیره سازی و حتی سردخانه محصولات کشاورزی در خراسان شاقتصادی باعث شد تا همه ساله بخشی از این مسائل در نبود مشتری در زمان برداشت اولیه و حتی پس از آن سرباز کند و این معضل نه تنها گریبانگیر پیازکاران که سایر فراوری نمایندگان محصولات کشاورزی اعم از سیب زمینی، گوجه فرنگی و حتی محصولات سردرختی چون گیلاس، زرد آلو و انگور را می گیرد .
اگرچه گاها بعضی مسوولان معضل فعلی حاکم بر بازار پیاز خراسان شاقتصادی را ناشی از تغییر ارقام از قرمز به زرگان اعلام می نمایند که نسبت به نوع فعلی از متشریان پر و پاقرصی در داخل و خارج کشور (هندوستان و ترکیه) برخوردار است، ولی آنالیز ها نشان می دهد که برای همان ارقام به اصطلاح پیاز تند و قرمز نیز مشتریان چندانی وجود نداشت که بتواند کشاورزان را دلگرم کند و از سوی دیگر سطح فراوری نوعی فعلی در دست کاشت (زرگام) چند برابر نوعی قرمز آن است که از لحاظ صرفه اقتصادی برای پیازکاران استفاده اقتصادی بیشتری داشت.
کارشناسان کشاورزی بر این باورند که تلفیق کشت ارقام مختلف پیاز اعم از زرگان یا پیاز شیرین، سفید و قرمز که در آب و هوای استان خراسان شاقتصادی نیز قابلیت کشت دارد و از سوی دیگر برنامه ریزی برای خرید تضمینی این محصول همانند آنچه که این روزها در بعضی استان های غرب کشور از سوی دولت در حال اجراست، می تواند درمانی برای این درد کهنه پیازکاران این خطه شمالشرق کشور باشد و اجرایی شدن این برنامه ریزی نیز احتیاجمند زمان و تنویر افکار کشاورزان برای ترغیبشان به این نوع الگوی کشت است.
دسترنج پیازکاران در آغل دامداران
یکی از پیارکاران استان خراسان شاقتصادی می گوید: در امسال پایین بودن قیمت در زمان برداشت باعث شده تا آنها به ناچار بخش زیادی از محصول خود را در انبارهای خانگی به امید روزهای بهتر و قیمت بالاتر ذخیره سازی نمایند که نبود مشتری در ماه های اخیر موجب جوانه زدن و گندیدن دسترنج یکساله آنها شد و در صورت عدم مشتری برای این محصول برای استفاده بذری، آنها را ناچار باید پیاز را در زمین کشاورزی که محل برداشت و یا در محل دپو زباله های شهرداری ها دفن نمایند.
رضا بهمنی در گفت و گو با خبرنگار وبلاگ وبساز اضافه نمود: پایین بودن قیمت پیاز در امسال موجب شد تا آنها حتی با فروش محصول خود نتوانستد هزینه های دخل و خرجشان را در بیاورند و احتمال عدم کشت پیاز در سال آینده از سوی کشاورزان این منطقه دور از انتظار نیز نیست.
این پیاز کار خراسان شاقتصادی مدعی شد که حدود 10 تن از محصول پیاز فراوری سال زراعی گذشته که اواخر تابستان برداشت شد همچنان در داخل انبار منزلش دپو و در حال از بین رفتن است.
وی اظهارداشت: در شرایط فعلی به دلیل جوانه زدن محصول پیاز و تا حدودی نیز پلاسیده شدن آن، دامداران منطقه حتی مفت و مجانی نیز حاضر به بردن آن برای استفاده دامشان نیستند و بعضا بعضی از این دامداران با خواهش و التماس پیازکاران بخشی از آن را به دامشان می دهند.
بهمنی پیازکار خراسان شاقتصادی در خصوص تغییر ارقام محصول پیاز از قرمز به زرگام نیز گفت که رقم قبلی نیز در داخل کشور مشتریان چندانی نداشته و صرفا بخشی اندکی آن به خارج صادر می شد که حاصل این صادرات نیز چیزی بیشتر از قیمت فعلی نبود و صرفنظر از آن پایین بودن میزان فراوری در هکتار در رقم پیاز قرمز باعث شد تا پیازکاران کمتر رغبت به کشت آن داشته باشند.
عضو هیات رییسه میدان میوه و تره بار بجنورد می گوید : مشکل پایین بودن قیمت پیاز در سال زراعی جاری صرفا مربوط به کشاورزان این استان نبوده و در شرایط فعلی بعضی مناطق کشور از جمله بندرعباس و جیرفت نیز با این کاهش قیمت پیاز روبرو اند به گونه ای که قیمت هر کیلوگرم پیاز نورس در میدان میوه و تره بار 15 هزار ریال است که حداقل نیمی از قیمت هر کیلوگرم از محصول پیاز برای حمل و نقل و دستمزد کارگران هزینه می گردد.
رمضان اصغری گفت که هم اکنون دستکم بیش از 10 هزار تن پیاز در انبار کشاورزان استان بدون مشتری دپو شد و ادامه این فرایند باعث می گردد که کشاورزان به ناچار از ترس گندیده شدن محصول در داخل انبارهای خانگی آن را در محل دپو زباله شهرداری ها بریزند.
وی قیمت هر کیلوگرم پیاز فراوری استان خراسان شاقتصادی را در میدان میوه و تره بار بین 11 تا 14 هزار ریال اعلام نمود که با وجود پایین بودن قیمت همچنان برای این محصول مشتری دست به نقد وجود ندارد.
وی عدم اجرای مناسب طرح الگوی کشت؛ بی برنامگی کشاورزان برای فراوری محصولات کشاورزی بدون توجه به احتیاج و ذائقه بازار و نبود انبار استاندارد ذخیره سازی را بخشی دیگری از مسائل حاکم بر فراوری محصولات کشاورزی در این استان دانست که باعث می گردد تا دسترنج کشاورزان با قیمت مناسب به فروش نرسد.
دست رد دولت برای خرید تضمینی
عضو هیات رییسه میدان میوه و تره بار بجنورد در خصوص خرید تضمینی محصول پیاز از سوی سازمان تعاون روستایی گفت: اگرچه دولت برنامه ریزی را برای خرید تضمینی پیاز جدید در بعضی استان ها انجام داد، ولی این برنامه دولت شامل پیازکاران خراسان شاقتصادی که محصولشان در داخل انبار در حال پوشیدن است، نخواهد شد.
اصغری دلیل عدم تمایل دولت به خرید تضمینی پیاز کشاورزان این استان را ناشی از دپو شدن آن در انبارهای غیر استاندارد بیان نمود و اظهارداشت: برنامه دولت در خرید تضمینی محصولات کشاورزی به خصوص صیفی جات خرید از داخل زمین است و هیچ برنامه ای از سوی دولت و مباشران خرید از داخل انبار وجود ندارد.
.
فراوری پیاز با ذائقه مصرف نمایندگان
معاون باغبانی سازمان جهادکشاورزی خراسان شاقتصادی دلیل اصلی نبود مشتری برای بعضی محصولات کشاورزی از جمله پیاز این استان را متناسب نبودن ارقام فراوریی با ذائقه مصرف نمایندگان داخلی و حتی ئخارجی به خصوص هندوستان به عنوان یکی از کشورهای خریدار پر و پا قرص پیاز ایرانی نیست و اگر به دنبال قیمت خوب و خریدار دست به نقد برای محصول کشاورزی هستیم، باید فراوریات را با ذائقه مصرف نماینده فراوری کنیم.
محمد عفتی در گفت و گو با خبرنگار وبلاگ وبساز اضافه نمود: در شرایط فعلی 85 درصد از فراوری پیاز این استان از نوع زرگان و شیرین است که کشور هندوستان که مصرف نمایندگان تند مزاجی دارد، از این نوع ارقام استقبال نکردند و این باعث شده تا پیاز در دست فراوری نمایندگان باد کند.
وی اطهارداشت: به منظور صادرات پیاز تفاهم نامه ای با آستان قدس برای صادرات این محصول به کشور هندوستان منعقد شد اما، پیاز استان که از رقم زرگان است مورد استقبال این کشور قرار نگرفت و هیچ صادراتی نیز انجام نشده است.
وی گفت: برنامه سازمان جهادکشاورزی کشت پیاز قرمز در پنج هزار هکتار از اراضی کشاورزی برای مصرف نمایندگان خارجی از جمله هندوستان است و با این کار ضمن افزایش قیمت، فراوری نیز برای کشاورزان اقتصادی تر می گردد.
رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان شاقتصادی با بیان اینکه هم اینک بخشی از محصولات پیاز استان در انبارها بدون مشتری است گفت: کشور هندوستان به پیاز احتیاج دارد اما ذائقه آنان پیاز قرمز و سایر پیاز های تیره است، مردم کشور هندوستان از پیاز زرد و سفید استقبال ندارند.
سعید پورآبادی با بیان اینکه هم اینک پیاز موجودی استان خریدار ندارد اضافه نمود: قیمت پیشنهادی پیاز فراوریی این استان بیش از سایر استان ها است، در کشور افغانستان پیاز با قیمت کمتر به سایر کشورها حمل می گردد.
وی از سازمان جهاد کشاورزی خواست تا کشاورزان را بیشتر به سمت کشت پیاز قرمز تشویق نمایند و گفت: هم اینک کوشش هایی برای صادرات محصولات کشاورزی استان داریم اما هنوز به نتیجه قطعی نرسیده است.
خراسان شاقتصادی با داشتن حدود 300 هزار هکتار اراضی کشاورزی که حدود یک درصد آن را محصول پیاز تشکیل می دهد به تنهایی 6 درصد از اراضی زیر کشت پیاز و 6.2 درصد فراوری این محصول را در کشور را بر عهده دارد.
منبع: ایرنا