آخر هفته کجا بریم؟ از تنگه واشی و غار رودافشان تا آلاشت و جنگل ابر شاهرود

به گزارش وبلاگ وبساز، تنگه واشی، جنگل ابر، آلاشت یا حتی غار رودافشان، نام هایی که آوازه آن ها حداقل یک بار به گوشمان خورده، اما برای بسیاری از ما، اندیشه اینکه سفر زمان و برنامه ریزی مناسب می خواهد، تصور سفری کوتاه اما پر از زیبایی و خاطره را حافظه مان زدوده است. در این مقاله با معرفی بیشتر این مقاصد طبیعت گردی، آرزوی روزهایی به شادابی طبیعت این جاذبه ها برای آخر هفته همراهان همیشگی خبرنگاران داریم.

آخر هفته کجا بریم؟ از تنگه واشی و غار رودافشان تا آلاشت و جنگل ابر شاهرود

مقالات مرتبط:

سفر یک روزه به طبیعت

بیست و چهار ساعت زمان کمی نیست، عزمتان را جزم کنید، کوله بار سفر بربندید، و دل به طبیعتی بزنید که شادابی و زیبایی را در روح زندگی تان جاری کند، اگر هنوز فکر می کنید مشغله های کاری زمانی برای سفر برای شما باقی نگذاشته، پیشنهاد می کنیم از تنگه واشی و غار رود افشان بیشتر بدانید.

تنگه واشی

تنگه واشی یا ساواشی یکی از زیباترین جاذبه های گردشگری حومه تهران است، که می تواند شما را از گرمای طاقت فرسای تابستان به خنکای نسیم برخاسته از جریان آب مهمان کند. وقتی در میان صخره های سر به فلک کشیده تنگه واشی قدم می زنید در حالی که هیچ اثری از آفتاب در تابستان نیست و وقتی پاهایتان تا زانو و شاید تا کمرتان در آب سرد تنگه واشی است، گویی به جهانی دیگری رفته اید .

شاید یکی از مجذوب نماینده ترین بخش های سفر به تنگه واشی حرکت در رودخانه ای باشد که در بین یک دره سنگی قرار گرفته است. با توجه به نزدیکی تنگه واشی به شهر تهران، امکان مسافرت یک روزه به این منطقه وجود دارد و به ویژه در تابستان هزاران نفر از ساکنان استان تهران و دیگر استان های اطراف به این منطقه مسافرت می نمایند. تنگه واشی علاوه بر برخورداری از منابع زیبای طبیعت دارای چند اثر تاریخی نیز هست. در این تنگه باریک یک کتیبه از سه کتیبه معروف دوران قاجار به یادگار مانده است.

یکی از این کتیبه ها در جلیلز جند تنگه واشی قرار گرفته است و 2 کتیبه دیگر در چشمه علی شهرری و تونل وانه در جاده هراز قرار دارند. هر 3 کتیبه به دستور فتحعلی شاه قاجار حکاکی شده اند. فتحعلی شاه با تماشا نقش برجسته های دوره ساسانی 3 نفر به نام های حجارباشی، نقاش باشی و معمارباشی را مسئول ساخت 3 کتیبه در تهران کرد که نام هر سه تن در گوشه های کتیبه ها نمایان است.

کتیبه واقع در تنگه ساواشی دارای ابعاد شش در هفت متر است که وقایع زمان فتحعلی شاه دورتادور کتیبه روایت شده است. بزرگ ترین نقش برجسته این کتیبه ها، نقش شکارگاه با تصویر اسب، نیزه و شکارهایش است که در اطراف آن می توان عباس میرزا، علی قلی میرزا و علی نقی میرزا پسران فتحعلی شاه و بعلاوه نوادگانش را در حال شکار مشاهده کرد. ساخت کتیبه جلیلز جند، سه سال به طول انجامیده است. این کتیبه دارای قدمتی 185 ساله است و به گونه ای در دل کوه حک شده که از بارش باران و تابش آفتاب در امان بوده است. برای رسیدن به تنگه ساواشی در کیلومتری 2 جاده فیروزکوه ـ تهران، پس از ورود به یک جاده فرعی و طی حدود 9 کیلومتر، روستای جلیزجند نمایان می گردد. این روستا در حاشیه یک دشت سرسبز با مزارع گندم و سیب زمینی و باغات مختلف بنا شده است. بعد از عبور از روستا و طی حدود 4 کیلومتر در جاده ای که میان دشت و در کنار جوی های پر از آب زلال، احداث شده، محل پیاده روی تنگه ساوشی آغاز می گردد. بعد از عبور از تنگه اول و گذر از دشتی زیبا، تنگه دوم قرار گرفته که حدود 2 کیلومتر با تنگه اولی فاصله دارد. این تنگه هم مانند تنگه اول چشم نواز است و از دیواره های سنگی آن در نقاط مختلف چشمه های آب زلال و خنک به سمت پایین روان است.

غار رود افشان

روستای رود افشان دماوند، جهت راه کوهنوردهایی است که به ارتفاعات البرز مرکزی صعود می نمایند. غار رود افشان در همین جهت است. بلندی سقف غار به مقدار ای است که می توان به راحتی در داخل آن حرکت کرد. غار رود افشان در ارتفاع 1945 متر از سطح دریا و بر بالای ارتفاعات شمال شرقی روستای رود افشان واقع شده است. از مشخصات شاخص این غار می توان به دهانه آن با ارتفاع 20 متر و طول 29 متر و نیز آثارها و ستون های استالاکتیت و استالاگمیت در طول راهروهای آن اشاره نمود.آب زلالی که از دل صخره های سنگی بیرون می آید در چاله های موجود در کف غار جمع می گردد. برای دسترسی به این غار برترین راه گذشتن از جاده فیروزکوه است که بعد از گذر از دو راهی دماوند در محلی بنام سیدآباد به جاده فرعی آسفالته ای برخواهید خورد که پس از طی حدود نیم ساعت رانندگی یا دو ساعت پیاده روی، به روستای رودافشان می رسید. از این روستا پس از حدود 15 تا 20 دقیقه کوه پیمایی ساده در طول جهت غار که البته دارای شیب زیادی هم هست، به دهانه غار خواهید رسید که درون قیف بزرگی به قطر 100 متر جا خوش نموده و تنها از لبه همین قیف دهانه غار دیده خواهد شد.

سفر دو روزه به طبیعت

دو روز، تمام مشخصات یک سفر تمام عیار را در خود جای می دهد، اگر مقصد سفر مناسبی انتخاب کنید و دل به جاده بسپارید. این هفته با معرفی بیشتر آلاشت و جنگل ابر، آرزوی سفری خوش و آخر هفته ای سبز و سر زنده برای مخاطبان وبلاگ وبساز داریم.

آلاشت

آلاشت، یکی از روستاها یا به تعبیری شهرهای کوچک زیبای مازندران است که کمتر از آنچه باید، کسی به آن سفر می نماید، اما این شهر زیبا، هم تاریخ دارد و هم طبیعت. آلاشت پهنه ای سبز و مرتفع است، که شما را در ارتفاعی بلند، مهمان ابر و آفتاب و جنگل می نماید.

این شهر زیبا و با طراوت با دارا بودن آب و هوای پاک و مفرح کوهستانی، بافت تاریخی به ثبت رسیده در لیست میراث ملی، بقاع متبرکه امامزادگان، بنای مسجد امام حسین (ع) با معماری منحصربه فرد (1352)، موزه مردم شناسی در ساختمانی با قدمت بالغ بر 150 سال، رصدخانه و جاذبه های فراوان دیگر یکی از برترین مقاصد برای تورهای طبیعت گردی و سفری چند روزه به طبیعتی وصف ناشدنی است.

با گذر از جاده پرپیچ وخم و سرسبز آلاشت، به یک دوراهی می رسید که یکی از آن ها به سمت امامزاده می رود و دیگری به روستاهای هلی چال و سواد رودبار. روستای سواد رودبار که در زبان محلی به آن ساتروآر می گویند، از پایین محله و بالا محله تشکیل شده که شغل اصلی ساکنان آن، دامپروری است. شاید انتخاب نام پارک جنگلی برای ییلاقی که وجود درختان انبوه، اولین ویژگی اقلیمی آن است، انتخاب مناسبی نباشد، اما با این حال، دوراهی ورودی آلاشت به محدوده ای می رسد که به آن پارک جنگلی می گویند؛ منطقه ای بکر و آرام که بیشتر گردشگران، حداقل یک روز در آنجا اتراق می نمایند. در این جنگل انبوه به علت ارتفاع بالایی که دارد، همیشه درختان در پوششی از مه فرو می فرایند و چشم انداز ای بدیع و رؤیایی می آفرینند؛ نمایی که شاید تابه حال تنها در فیلم های تخیلی دیده باشید.

بعد از آخرین خیابان بلند آلاشت که به مسجد امام حسین ع ختم می گردد، پلکانی طولانی شما را به بالاترین نقطه آن می رساند که رصدخانه ای کوچک در آن بنا شده است؛ بنای گنبدی شکل کوچکی که شب ها می توانید از دریچه رو به بالای آن، آسمان را رصد کنید؛ البته به شرطی که اگر ابرها، شما و فضای بالا سرتان را احاطه ننموده باشند.

اگر خودروی شخصی دارید، می توانید جهت جاده فیروزکوه را پی بگیرید. فاصله تهران تا آلاشت حدود 237 کیلومتر است و تقریباً سه ساعت و نیم طول می کشد تا به آنجا برسید. در جاده فیروزکوه بعد از شهر پل سفید به دو راهی آلاشت می رسید که در سمت چپ جاده قرار گرفته است. از این دو راهی تا خود آلاشت حدود 37 کیلومتر را باید در جاده فرعی و پیچ وخم هایش برانید تا بعد از 45 دقیقه به آلاشت برسید. نشانه جاده آلاشت غیر از تابلوی راهنمای آن، پلی است که روی آن ماکت یک قطار باری کشیده شده است. اگر بدون خودرو سفر می کنید، می توانید با اتوبوس های قائم شهر هم خود را به منطقه سوادکوه و دو راهی آلاشت برسانید، جهتی که تقریباً سه ساعت و نیم به طول می انجامد و از آنجا به بعد باید مینی بوس ماشینی کرایه کنید تا شما را به آلاشت ببرد.

برای مطالعه جزئیات بیشتر از آلاشت و طبیعت زیبای آن پیشنهاد می کنیم، مقاله آلاشت؛ آشنایی با مقاصد تورهای طبیعت گردی ایران را مطالعه کنید.

جنگل ابر شاهرود

جنگل ابر شاهرود قسمتی از قدیمی ترین و زیباترین جنگل های هیرکانی با گونه های گیاهی و جانوری نادری است که آن را به یکی از ارزشمندترین و زیباترین نقاط کشور بدل نموده است. این جنگل که با 35 هزار هکتار وسعت در ادامه جنگل های سرسبز شمال کشور قرار گرفته، به علت این که در اغلب مواقع فضای این جنگل را اقیانوسی از ابر فراگرفته به جنگل ابر معروفیت یافته است.

جنگل ابر در 50 کیلومتری شمال شرق شاهرود، در جهت جاده شاهرود به آزادشهر، استان گلستان و در روستای ابر قرار گرفته است. در این جنگل ابرها آن قدر به درخت ها نزدیک اند که به نظر می رسد جنگل روی ابرها سوار است. می توان خیال را میان ابرها پرواز داد و تا چشم کمک می دهد به منظره ها سرسبز آن خیره شد. به باور بسکمک از گردشگران این جنگل یکی از زیباترین چشم مقدارای طبیعت ایران محسوب می گردد.

جنگل های هیرکانی یکی از منحصربه فردترین نوع جنگل ها در جهان هستند که همانند نوار سبزی بر شیب های شمالی جبال البرز قرار گرفته و سواحل جنوبی دریای خزر را می پوشانند. این ناحیه از حوالی آستارا در شمال غرب تا حوالی جنگل ابر در شرق ایران ادامه می یابد.

افزون بر زیبایی طبیعی، مشخصات کم نظیری مانند وجود گونه های متفاوت گیاهان چوبی به همراه گونه های گیاهی بسیار نادری مانند راش، بلوط، توسکا، نارون، گیلاس وحشی، بارانک، سرخدار، نمدار و مانند آن ها این قابلیت را پدید آورده که این اراضی همانند موزه ای زنده برای جذب گردشگران داخلی و خارجی مورد استفاده قرار بگیرد. بخشی از گردشگران خارجی این منطقه، گیاه شناسانی هستند که برای تماشا گونه های نادر گیاهی موجود در جنگل های هیرکانی به ایران می آیند و دسته دوم، گردشگران عمومی هستند که اغلب از کشورهای آسیای میانه و خاورمیانه می آیند.

جنگل ابر در محلی واقع است که از ضخامت کوه های البرز کاسته می گردد و ابرهای گرفتار در پشت این دیواره از لابه لای دره ها به سمت جنوب سرازیر می شوند؛ به همین دلیل تقریبا از بعدازظهر تا نیمه های شب با سرد شدن هوا چنان می نماید که جنگل روی ابرها سوار شده است. مجاورت دو ناحیه کم فشار و پرفشار (دشت گرگان و منطقه ابر) باعث شده هروقت زمین انرژی می گیرد ابرها جابه جا شوند و چنین به نظر می رسد که ابرها از آسمان به زمین می آیند. این اتفاق منطقه ابر را دگرگون نموده است. از گونه های جانوری این منطقه می توان خرس قهوه ای، گرگ، پلنگ، خوک وحشی، شغال، روباه، خرگوش کل و بز، شوکا و مار و از پرندگان کبک، کبوتر جنگلی، بلدرچین، عقاب جنگلی، کرکس، شاهین، فاخته و قرقاول را نام برد. برای رسیدن به جنگل ابر باید از شاهرود یا شهر بسطام وارد جاده شاهرود-آزادشهر شده و از آنجا وارد راه فرعی شوید که به سمت روستای ابر می آید. از آنجا تا جنگل ابر نیز راه زیادی نیست. ضمن اینکه راه دسترسی دیگری از استان گلستان نیز وجود دارد.

برای مطالعه بیشتر درباره جنگل های هیرکانی و طبیعت وصف ناشدنی جنگل ابر، به مقاله جنگل ابر شاهرود؛ آشنایی با مقاصد تورهای طبیعت گردی ایران نگاهی دوباره بیندازید.

منبع: کجارو / کجارو

به "آخر هفته کجا بریم؟ از تنگه واشی و غار رودافشان تا آلاشت و جنگل ابر شاهرود" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "آخر هفته کجا بریم؟ از تنگه واشی و غار رودافشان تا آلاشت و جنگل ابر شاهرود"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید